Kinesitherapeuten zijn experts in het menselijk bewegen. Door middel van oefenen en trainen, het geven van adviezen en voorlichting, rekken en mobiliseren van spieren en gewrichten, massage en andere technieken helpt een kinesitherapeut patiënten die problemen hebben met bewegen. Jaarlijks benutten zo’n 1 miljoen mensen de mogelijkheden van de kinesitherapeut.
Wat is kinesitherapie: welke patiënten hebben baat?
Kinesitherapeuten helpen mensen met rugpijn, nekpijn of pijn en ongemak aan andere gewrichten of ledematen. Ook helpt een kinesitherapeut mensen revalideren na een operatie aan bijvoorbeeld een gewricht, bot of spier.
Daarnaast zijn er allerlei aandoeningen die het menselijk bewegen kunnen belemmeren. Bijvoorbeeld longziekten (COPD), hart- en vaataandoeningen, Parkinson, beroerte en MS. Hierbij helpt de kinesitherapeut de cliënt beter om te gaan met zijn aandoeningen, de conditie te verbeteren of door training de gevolgen van de aandoeningen te verminderen.
Ook helpt een kinesitherapeut mensen die klachten hebben met betrekking tot hun bewegen die gerelateerd zijn aan spanningen en stress. Hyperventilatie bijvoorbeeld. Of bepaalde vormen van hoofdpijn. Dan helpt de therapeut door ontspanningstechnieken en adviezen. Maar ook door oefeningen gericht op het bewust worden van de momenten van spanning en wat er dan in het lichaam gebeurd.
Sommige klachten zijn specifiek gekoppeld aan een bepaalde leeftijd. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de (motorische) ontwikkeling (het bewegen) van een baby of peuter achter blijft. Of dat een kind moeite heeft met schrijven omdat de taak motorisch te ingewikkeld is voor hem. Een (kinder)kinesitherapeut weet daar raad mee en kan door oefeningen de ontwikkeling van het kind weer goed op gang brengen.
Specialisaties als kinesitherapeut
Als je uiteindelijk kinesitherapeut bent kun je je specialiseren binnen het vak. Je kunt dan een vervolgopleiding volgen voor:
- manueeltherapeut
- kinderkinesitherapeut
- orofaciaal therapeut
- sportkinesitherapeut
- geriatrie kinesitherapeut
- bekkenkinesitherapeut
- psychosomatisch kinesitherapeut
- arbeidskinesitherapeut
- oedeemkinesitherapeut
Als je problemen hebt met bewegen ben je beperkt, leef je minder. Bewegen wil ook zeggen dat je ‘als persoon’ in beweging brengt. Niets is zo vervelend als dat niet meer zo is. Veel therapeuten vinden het geweldig hierin een rol te kunnen spelen.
De leuze van de Nederlandse beroepsorganisatie fysiotherapie (=kinesitherapie) is niet voor niet: ‘Leven is bewegen. De fysiotherapeut helpt u om zo goed mogelijk te bewegen’.