Als vervolgopleiding zijn er diverse post graduaat opleidingen die je als kinesitherapeut kunt volgen na je studie. Deze postgraduaten hebben vaak een specifiek aandachtsgebied, zie ook verderop in dit artikel.
Master opleidingen kinesitherapie
master opleiding kinesitherapie
Na het volgen van een universitaire bachelor binnen de kinesitherapie kun je door naar je master opleiding. Veel gevolgde masters zijn manuele therapie en kinderkinesitherapie. Verder zijn er master studies in: sportkinesitherapie, geriatrische kinesitherapie, psychosomatische kinesitherapie, oncologische kinesitherapie, chronische ziekten/zorg en bekkenkinesitherapie.
Universitaire postgraduaten kinesitherapie
Op de pagina over ‘vervolg opleidingen kinesitherapie universitair’ vind je meer informatie over universitaire postgraduaten opleidingen.
Cursussen
Ieder kinesitherapeut schoolt zich vrijwel zijn gehele werkzamen leven bij. ‘Education permanente’ genoemd. Logisch want voor allerlei aandoeningen en klachten ontstaan in de loop der jaren nieuwe inzichten en het is van groot belang om hierin bij te blijven. Ook is iedere kinesitherapeut verplicht scholing te volgen en hiermee zogenaamde accreditatiepunten te verdienen om aan te tonen dat hij/zij zichzelf regelmatig bijschoolt.
Het aantal aanbieders op deze markt is groot. Vrijwel alle hogescholen (die ook bachelor opleidingen verzorgen) verzorgen na- en bijscholingen. Daarnaast zijn er een aantal zelfstandige kleine en grotere onderwijsinstituten die na- en bijscholingen verzorgen, zoals bijvoorbeeld Smart education. Al deze scholingen zijn normaal gesproken geaccrediteerd. Hierdoor is in zekere zin de inhoud en kwaliteit geborgd.
Universitair
Op een aantal universiteiten in Nederland is het mogelijk een vervolgopleiding te doen op je bachelor kinesitherapie. Deze universitaire master leidt op tot master of science, soms ook doctorandus genoemd. Veel gevolgde opleidingen zijn de master of science epidemiologie en de studie bewegingswetenschappen. Daarnaast kent men ook de master of science kinesitherapie en master of science manuele therapie.
De meeste van deze universitaire master opleidingen zijn in deeltijd te volgen, sommige alleen in voltijd. Voor iedereen die wel een universitair diploma wil binnen het vakgebied kinesitherapie een uitstekende manier om werken en studie enige jaren te combineren en zodoende wetenschappelijke kennis en expertise te vormen.
De laatste tien jaar komt het steeds vaker voor dat kinesitherapeuten naast universitair opgeleid zijn ook gepromoveerd zijn. Velen volgen een zogenaamde buitenpromotie-traject. Anderen gaan partime werken als onderzoeker op een onderzoeksinstituut of een universiteit en voltooienn langs deze weg hun promotie.
De toename aan wetenschappelijk opgeleide kinesitherapeuten en promovendi zijn een duidelijk teken dat het vak fysiotherapie wetenschappelijker, serieuzer en beter onderbouwd is geworden in de laatste 10-15 jaar.
Specialisaties
Als kinesitherapeut kun je je in de loop der jaren (na je bachelor kinesitherapie opleiding dus) specialiseren in een bepaalde richting. In de kinesitherapie wordt gesproken van een aantal zogenaamde erkende specialisaties. Dit zijn specialisaties die een aparte opleiding kennen en in een aantal gevallen ook een master opleiding en een titel.
Deze specialisaties zijn::
- manueeltheraeut
- kinderkinesitherapie
- orofaciaal therapeut
- sportkinesitherapie
- geriatrie kinesitherapie
- bekkenkinesitherapie
- psychosomatisch kinesitherapie
- arbeidskinesitherapie
- oedeemkinesitherapie
In een aantal gevallen berekend een specialist-kinesitherapeut ook een ander/hoger behandeltarief dan een algemeen kinesitherapeut.